Antonio Di Pietro
Idag är Turkiet mer demokratiskt än det någonsin varit. Dock kvarstår ändå en hel del arbete för att uppfattas som demokrati (sett från de tidigare centrala värdena, ”kriterierna”).
Den välkända åklagaren Antonio Di Pietro (tidigare aktiv i Europa parlamentet)1 utreder korruption och är just nu inne på Turkiet. Han riktar kritik mot det ledande partiet AKP och förklarar sin kritik i tre punkter. Han menar att ett rättsligt oberoende är en nödvändig förutsättning för ett demokratiskt land. Dessutom påpekar han att det råder konflikt mellan politik och rättväsendet. 2
Det var två av punkterna, håll ut till nästa inlägg för den sista!
1 http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Di_Pietros
2 http://www.yeniasya.com.tr/haber_detay2.asp?id=68710
Varför valde jag Wikipedia som källa?
Vem som helst får ändra informaitonen, vilket kan vara dåligt om någon skriver falsk fakta men dock kollar experter igenom detta kontinuerligt. Om faktan är falsk ändras den omgående och eftersom detta är uppdaterat (30 December 2013) anser jag detta vara trovärdigt då faktan har stått kvar i nästan en månad.
Varför valde jag Yeniasya som källa?
Yeniasya är en turkisk nyhetstidning som skriver väldigt mycket om just politik. Journalisterna är turkar och bor dessutom i Turkiet, därför har dem bättre koll på vad som pågår än ex. en utlänsk tidning. Denna specifika artikel innehåller kritik riktat mot regimen och lär därför inte vara någon slags korruperad artikel av regimen. Yeniasya är en bra källa om man frågar hur dagspolitiken ser ut. Samhället skildras av journalisternas egna ögon och oftast behövs detta. Skulle man läsa om Turkiet i deras konstitution får man tyvärr inte sanningen då teroin sällan stämmer överrens med praktiken. Vilket denna källa har bevisat.